DIY για το σπίτι

Πώς θα φτίαξω τα πάντα για το σπίτι DIY; Ακολούθησε τις συμβουλές μας!

Εποξική Ρητίνη (epoxy resin)

Χάρη στην εποξική ρητίνη, μπορείς τώρα να δημιουργήσεις αριστουργήματα, με πανέμορφη γυαλιστερή επιφάνεια, να ανακαινίσεις με επιτυχία πατώματα και πάγκους κάθε πιθανού υλικού.

Κάθε εφαρμογή της εμπορικής ρητίνης μπορεί να καταλήξει να έχει μοναδικό σχέδιο, καθώς οι επιλογές προσθήκης χρωστικών και υλικών είναι αμέτρητες.

Τί είναι η Εποξική Ρητίνη;

Η εποξική ρητίνη είναι ένα υλικό σε μορφή υγρού το οποίο όταν παραχθεί κατάλληλα, διαθέτει σκληρές μηχανικές ιδιότητες, καλή χημική αντοχή και υψηλή κολλητική δύναμη, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για διάφορες εφαρμογές.

Ουσιαστικά κάποιος θα πρέπει να αγοράσει το υλικό της ρητίνης και το δεύτερο υλικό προς ανάμειξη (Καταλύτη) και όταν αυτά αναμειχθούν με 1:1 αναλογία θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί στην επιφάνεια που έχει επιλέξει.

Μετά τη στρώση του υλικού, όταν στεγνώσει εντελώς, δημιουργείται μια επίστρωση πάχους περίπου 3 χιλιοστών – ιδανική για να προστατέψει μια ξύλινη επιφάνεια από γρατζουνιές, σημάδια από νερό και άλλες αγχωτικές «καταστροφές». 

Χρήσεις της Εποξικής Ρητίνης

Αν και αρχικά η εποξική ή εποξειδική ρητίνη είχε ευρεία εφαρμογή στην επισκευή, σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

 • Δημιουργήσει ένα προστατευτικό επίστρωμα πάνω από ξύλινες επιφάνειες (π.χ. ξύλινο πάτωμα).
 • Σταθεροποιήσει διακοσμητικά αντικείμενα πάνω σε ξύλο ή γυαλί. 
 • Διατηρήσει ένα προσωπικό «θησαυρό» ώστε να αντέξει τη φθορά του χρόνου. 
 • Κλείσει κενά μεταξύ ξύλινων σανίδων.
 • Εντείνει την ανθεκτικότητα των πλακακιών.
 • Προστατέψει τους αρμούς από συσσώρευση βρωμιάς (σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, καλό θα ήταν να προστεθεί σοβάς ή ρευστοκονίαμα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα). 
 • Κάνει ανθεκτικά σε γρατζουνιές, φθορά από τον ήλιο και χτυπήματα αντικείμενα που έχουν μεγάλη συναισθηματική ή υλική αξία.
 • Βοηθήσει στην διαμόρφωση ονειρεμένων δημιουργιών (π.χ. τραπεζάκια σαλονιού) ή να προσθέσει σαγήνη και εντυπωσιακή κομψότητα σε απλά και καθημερινά, δίχως «χρώμα» και στυλ, αντικείμενα (π.χ. κυκλοφορούν πολλά βίντεο ιδιοκτητών σπιτιών στο YouTube που δημιουργούν ένα νέο καταπληκτικό πάτωμα από κέρματα, πάνω στο ήδη υπάρχον, το οποίο «σφραγίζουν» με εποξική ρητίνη!).  
 • Δημιουργηθούν κοσμήματα (το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλούπι και κάτι ενδιαφέρον για να το γεμίσεις, όπως glitter, ζάρια μινιατούρες ή ένας πολύτιμος λίθος!).  

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει “ταβάνι” στο τί μπορεί να δημιουργήσει κάποιος με εποξική ρητίνη. Πρόσθεσε λίγο χρώμα ή βαφή και δώσε της ένα πανέμορφο φιμέ αποτέλεσμα ή εφάρμοσέ την πάνω από ανοιχτόχρωμο ξύλο ή σκυρόδεμα και δημιούργησε εντυπωσιακές «δίνες» χρώματος. Τα όρια μόλις καταρρίφθηκαν! 

Εξίσου σημαντικό να διαλέξεις ένα προϊόν που μπορεί να εγγυηθεί  ότι όταν στεγνώσει η ρητίνη θα δώσει ένα ομοιόμορφο, καθαρό και διάφανο αποτέλεσμα, χωρίς ατέλειες ή θολώματα. 

Ο χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσει η εποξική ρητίνη είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Συνήθως, έχεις 45-60 λεπτά για να δουλέψεις με το συγκεκριμένο υλικό, αν και ο τελικός χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου μπορεί να διαφοροποιηθεί από την εξωτερική θερμοκρασία. Καλό είναι η θερμοκρασία του δωματίου να είναι μεταξύ 20°C – 25°C.

Είναι επομένως καίριας σημασίας να αγοράσεις ένα προϊόν που θα σου δώσει τουλάχιστον αρκετό χρόνο για  να αναμείξεις και να στρώσεις την εποξική ρητίνη σου. 

Τέλος, φρόντισε η εποξική ρητίνη που θα αγοράσεις να μη σου κιτρινίσει με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε εποξικές ρητίνες εξωτερικού χώρου. Αυτό συμβαίνει όταν η εποξική ρητίνη δεν περιέχει αντίσταση στις ακτίνες UV. Ακόμα και αν πρόκειται να δημιουργήσεις ένα τραπέζι που δε θα το δει ποτέ ο ήλιος, είναι πολύ πιθανό να κιτρινίσει από την ηλιακή ακτινοβολία που εισβάλει στο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.  

Εφαρμογή Εποξικής Ρητίνης

Συνήθως, είναι καλύτερα να στρώσεις πρώτα ένα λεπτό στρώμα εποξικής ρητίνης για να “σφραγίσεις” το υλικό σου (π.χ. ξύλο) και μετά να περάσεις ένα πιο παχύ στρώμα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τη δημιουργία φυσαλίδων που θα χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα (ή τουλάχιστον μειώνεις δραματικά την εμφάνιση τους). Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις μια βούρτσα αφρού και όχι πινέλο βαψίματος όταν εφαρμόζεις την πρώτη, λεπτή επίστρωση. Περίμενε μέχρι να στεγνώσει αρκετά ώστε να μην κολλάει όταν ακουμπάς την επιφάνεια, πριν προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο εργασιών.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

 • Ίσιωσε/στρώσε προσεκτικά την εποξική ρητίνη με τη βοήθεια μιας ενός αφρωδους ρολού.. Το σύνηθες πάχος είναι μεταξύ 2 με 3 χιλιοστά. Καλό θα ήταν να μην προσπαθήσεις για κάτι πιο παχύ σε αυτή τη φάση. Άφησέ το να στεγνώσει και ρίξε άλλο ένα στρώμα εποξικής ρητίνης από πάνω μόλις σκληρύνει η πρώτη στρώση, αν θέλεις να έχει μεγαλύτερο πάχος. Πρόσεξε μόνο μήπως το προϊόν που επέλεξες απαιτεί να τρίψεις την πρώτη στρώση με γυαλόχαρτο πριν ρίξεις την επόμενη. 
 • Αν θέλεις, μπορείς να τοποθετήσεις μικρά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες, πριν ρίξεις το δεύτερο στρώμα εποξικής ρητίνης (κόλλησέ τα με διαφανή κόλα)! 
 • Περίμενε τουλάχιστον 35 ώρες για να σκληρύνει το τελικό προϊόν (ώστε να γίνει ανθεκτικό στα χτυπήματα, γρατζουνιές, κτλ.) πριν το χρησιμοποιήσεις σαν τραπέζι, πάγκο ή οτιδήποτε άλλο έχεις επιλέξει.  
 • Αν σου αρέσει η ιδέα του glitter, η καλύτερη λύση είναι να το προσθέσεις στο μείγμα της πρώτης στρώσης. Αφού στεγνώσει, ρίξε μια δεύτερη επίστρωση για να «σφραγίσει» το glitter μέσα στην εποξική ρητίνη και να μην έχεις προβλήματα με σκασίματα ή ξεφλουδίσματα αργότερα.